HACCP – co to takiego?

HACCP to wymóg prawny narzucony przez Unię Europejską, który wymusza cykliczną analizę zagrożeń dot. skażenia żywności, jej produkcji i transporcie oraz im zapobieganiu.

Wdrożenie skutecznego monitoringu HACCP wykonanego przez rzetelną firmę zapewnia bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jej transporcie. Konieczne jest przewidywanie zagrożeń ze strony szkodników i wdrożenie profilaktyki – identyfikuje się miejsca potencjalnych zagrożeń i ustala zasady, które pracownicy muszą przestrzegać.

Działania wdrażające HACCP

Działania, które należy podjąć aby zapewnić skuteczną ochronę HACCP są dobierane indywidualnie do każdego obiektu/zakładu.

Kluczem do skuteczności dobrze zaplanowanego systemu jest jego regularność i konsekwencja w trzymaniu się ustalonych reguł. Jesteśmy dostępni 24 godziny na dobę – jeśli widoczne są szkodniki lub konieczna jest naprawa karmnika deratyzacyjnego reagujemy natychmiast. Zwlekanie może spowodować rozprzestrzenienie się gryzoni.